Zeeuwse Zondagen

Oscar Garschagen - China, vriend en/of vijand
Zeeuwse Zondagen (deel 3)
Georganiseerd door Stichting Triple Eye, Stichting A&P

China, vriend en/of vijand ’De 21e eeuw wordt de eeuw van China’, staat vaak te lezen. Dan zal het Westen moeten inschikken, zij zal haar eerste plaats moeten afstaan aan China. Oscar Garschagen woont, na tien jaar als NRC-correspondent in Shanghai, nu op Walcheren. Terug van weggeweest. Hij kan ons veel vertellen over de grootmacht China, bedreiging of vriend. Aldus Oscar heeft China een dubbel gezicht, vriend én vijand.

Hoe moeten wij ons opstellen om toch nog mee te tellen op het wereldtoneel, om door China nog als partner met enig gewicht geaccepteerd te worden? Nederig ons neerleggen bij het Chinese primaat? Nee! Wat wel? China (leren) begrijpen en met meer en betere inzichten benaderen. Betere inzichten met betrekking tot de bijzondere combinatie van kapitalisme en communisme, de positie van de partij en de partijpolitiek, de interne politiek, de Chinese economie en vooral hun cultuur. Hoe zit die samenleving in elkaar?

Hoe Xi’s China tegemoet te treden, zonder onze eigen waarden te vergeten? Met ontzag voor hun prestaties, groei en bijzondere cultuur, met interesse voor (ook vraagtekens bij) hun andere ideeën over democratie, mensenrechten en samenleving. Deze middag maken we kennis met die totaal andere wereld, met China.zo 15 mrt 14:00 - 00:00 Kloveniersdoelen tuinkamer
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier
Afgelast